Aquesta iniciativa s’emmarca dins dels treballs per convertir Vinaròs en una destinació turística intel·ligent i accessible capdavantera
Vinaròs, 5 de febrer de 2021
Recentment, l’Ajuntament de Vinaròs ha instal·lat nous panells d’interpretació per tal de recórrer la destinació turística d’una forma més atractiva per al públic que visita la destinació i també, per als propis residents. La realització d’aquest projecte ha comptat amb el suport de Turisme Comunitat Valenciana amb una subvenció de 16.046,44€.
El projecte s’emmarca en la línia dels treballs que s’estan desenvolupant des de la destinació per tal de convertir-la en una destinació turística intel·ligent i accessible capdavantera en l’estat Espanyol. Cal recordar, que Vinaròs forma part de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana i de la Red de Destinos Turísticos Inteligentes, projecte impulsat per Segittur, organisme depenent de la Secretaria d’Estat de Turisme.
Per a la implementació d’aquest projecte s’ha fet servir les interrelacions creades entre els diferents membres de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana, depenent de l’Invat·tur i més concretament, les que s’han establit en el Grup de treball d’Accessibilitat del que Vinaròs és membre juntament amb La Vila Joiosa i Alcoi. Així, pel que fa al model de panell interpretatiu inclusiu escollit, s’ha intercanviat informació de valor amb l’Ajuntament de La Vila Joiosa.
Per mitjà del projecte Senyalització monumental intel·ligent, en la primera fase s’han implementat un seguit d’actuacions que ofereixen solucions i beneficis als usuaris (locals i visitants), pel que fa a la senyalització monumental de la ciutat, i s’ha millorat l’experiència dels usuaris amb senyalització adaptada. Els monuments que han estat senyalitzats són:
- Monument a Costa i Borràs
- Mercat Municipal
- Auditori Municipal W. Ayguals d’Izco
- Capella de Santa Victòria
- Casa de la Vila
- Casa Ángel Giner
- Ajuntament de Vinaròs
- Façana Retaule i interior de l’Església Fortalesa de l’Assumpció
- 8.1.Torre campanar de l’Església Fortalesa de l’Assumpció
- 8.2.Portada plateresca/capella de la Comunió de l’Església Fortalesa de l’Assumpció
- 8.3.Església Fortalesa de l’Assumpció
- Casa Sendra
- 10 .Casa del Baró d’Herbers
- Casa Membrillera
- Plaça de bous
- Ermita de Sant Gregori
- Santuari de la Misericòrdia
El contingut de cada panell és el següent:
1. Denominació del monument i imatge antiga d’aquest perquè servisca de focus d’atracció al contingut.
2. Explicació en llenguatge fàcil i comprensible per a tots els públics, dels principals valors del monument en els 3 idiomes dels públics objectius més importants per a la destinació: valencià, castellà i francés. Els textos no superen les 110 paraules per a facilitar la lectura i la comprensió.
3. Comunicació augmentativa amb pictogrames d’ARASAAC. El model de pictogrames creat per ARASAAC (Centro Aragonés para la Comunicación Aumentativa y Alternativa) es tracta d’un sistema augmentatiu i alternatiu que facilita la comunicació a les persones que tenen dificultat en eixe àmbit a causa de diversos factors (diversitat funcional, desconeixement de l’idioma, traumatismes i degeneració cognitiva). El Catàleg de pictogrames adaptats a diferents nivells d’adquisició del llenguatge, és propietat del Govern autonòmic d’Aragó. Es pot fer servir sota llicència Creative Commons.
4. Text en Lectura Fàcil. Aquests continguts han estat dissenyats amb l’ajuda del Col·legi Públic d’Educació Especial Maestrat de Vinaròs. Es tracta d’uns textos especialment redactats perquè puguen ser entesos per persones amb discapacitat cognitiva o intel·lectual.
5. Guia multimèdia. Aquesta part és la que només s’ha pogut fer en part i es desenvoluparà plenament en la segona fase. Ja es troben disponibles tots els continguts del monuments en format d’audioguia en tots els idiomes preferents per a la destinació: valencià, castellà, francés, anglés i alemany. Per a la segona fase ha quedat pendent la part de la Guia Virtual que permetrà tindre accés a continguts ampliats dels monuments, a vídeos en llenguatge de signes de cada monument, etc.
Així, des del punt de vista d’una persona que va en cadira de rodes, es observarà que el panell es troba a la seua altura per tal de llegir-lo còmodament. Per una altra banda, una persona amb dificultats de visió trobarà un text fàcil d’entendre i amb una grandària mínima adequada a les seues necessitats. A més a més, persones que puguen tindre una discapacitat cognitiva o intel·lectual podran fer servir la comunicació augmentativa o la lectura fàcil per tal que puguen entendre el monument que estan visualitzant.
El regidor de Promoció de la Ciutat i Interés Turístic, Marc Albella, ha mostrat la seua satisfacció per incorporar una nova oferta de turisme inclusiu basada en el coneixement del patrimoni monumental de Vinaròs disponible en diversos formats i idiomes que pot ajudar a desestacionalitzar l’ocupació i les visites a la destinació. A més a més, ha volgut agrair el suport de Turisme Comunitat Valenciana i l’Invat·tur cap al projecte de destinació turística intel·ligent de Vinaròs, i més especialment a ARASAAC i al Col·legi Públic d'Educació Especial Baix Maestrat per la seua desinteressada col·laboració en aquest projecte.
Per acabar, Albella assenyalava que properament s'actualitzaran les audioguies per complementar-se amb els nous panells i oferir així una millor experiència als visitants.