Servicios
Documents relacionats

L’Ajuntament de Vinaròs i Afaniad estudien crear una comissió de treball per donar suport a l’entitat

L’Ajuntament de Vinaròs i Afaniad estudien crear una comissió de treball per donar suport a l’entitat

Afaniad, entitat sense ànim de lucre que treballa amb nens i adults en situació de discapacitat intel·lectual, va presentar en primera instància una moció en plenari el passat mes de setembre, aprovada i recolzada per tots els grups polítics municipals de l’Ajuntament de Vinaròs, que tenia per objectiu aconseguir suport per tal de formar una taula de treball que ajude a l’entitat a arribar als seus objectius.

Ramon Gisbert, president de l’associació Afaniad, ha comparegut en la roda de premsa i ha explicat que “Afaniad és una entitat amb 40 anys d’història, en els seus inicis la seua fita era aconseguir muntar una escola d’educació especial, l’entitat va aconseguir que l’Ajuntament donés 5.000m2 per a construir l’Escola d’Educació Especial del Baix Maestrat. Posteriorment, l’Ajuntament va donar 1.000m2 més, per muntar un taller ocupacional que mai va arribar a crear-se”.

L’any passat, Afaniad va encetar una nova etapa amb canvi de junta que ha estat treballant molt junt amb l’Ajuntament i altres institucions per anar resolvent temes que estaven estancats. “Hi havia moltes coses parades, s’han actualitzat els estatuts que estaven completament obsolets, la col·laboració amb la Generalitat era nul·la perquè l’associació no s’havia actualitzat amb el número d’entitat d’acció social, etc. Per això, estem treballant per posar al dia a Afaniad, tal es així que hem arribat a acords importants amb la Fundació ONCE, entre altres coses” ha destacat Ramón Gisbert.

Afaniad està treballat amb el departament d’ocupació de l’Ajuntament de Vinaròs per a fomentar llocs de treball per a persones amb discapacitat. Han estat treballant també amb Inserta, una entitat de recursos humans de la Fundació ONCE, especialitzada en la inserció laboral de les persones amb discapacitat, amb l’objectiu de realitzar cursos de formació dirigit a les empreses contractants.

Cal destacar que en la nostra comarca hi ha un dèficit de tallers ocupacionals que no dona sortida a tota la demanda existent. Davant aquesta necessitat, Afaniad va presentar la moció, per aconseguir suport de l’Ajuntament de Vinaròs i començar a treballar conjuntament amb una comissió de treball que sigui interlocutor directe amb la Generalitat Valenciana, la Diputació i fundacions, que ajuden a crear el centre ocupacional, entre altres fites de l’entitat.

Silvia Guerrero, directora tècnica i secretaria d’Afaniad, ha indicat que “Hi ha una urgència existent per posar en marxa el taller ocupacional que busca donar sortida a aquestes persones perquè puguin anar incorporant-se poc a poc en el món laboral. Amb més de 20 anys d’experiència treballant amb persones amb discapacitat i en risc d’exclusió social, aquests tallers ens porten a una visió diferent de la persona en discapacitat, capaços de ser formats i inclosos dins el món ocupacional a través d’associacions i amb la creació de llocs de treball, és a dir, amb l’enfortiment del teixit social i productiu de la regió”.

L’objectiu d’aquest taller ocupacional és que els joves amb discapacitats, ja sigui intel·lectual, física, sensorial o trastorn del espectre autista, de la nostra comarca puguen vindre a formar-se, desenvolupar habilitats, hàbits i rutines, que els serveixen per enfortir-se i donar suport social, ocupacional i personal.

El taller començarà amb una primera experiència el mes de novembre, amb una aproximació a lo que serà el taller preocupacional de 8 places degut a l’espai limitat de la seu de què disposa Afaniad, així com també per les barreres arquitectòniques que impossibiliten que un usuari en cadira de rodes pugui accedir. Per això, s’espera que es resolguen en aquesta proposta que ha fet Afaniad a l’Ajuntament de Vinaròs.

Hugo Romero, regidor de Govern Obert i Noves Tecnologies de l’Ajuntament de Vinaròs, també ha estat present en la roda de premsa i ha volgut informar que “En les properes setmanes es citarà a la resta de grups municipals per començar a treballar en la programació i en les properes setmanes esperem poder donar per sentada aquesta primera trobada de la taula de la comissió de treball per a començar a treballar aquestes fites que proposa Afaniad en la moció aprovada per plenari”.